MENU

Υπηρεσίες

Κάντε κλίκ στην υπηρεσία και ενημερωθείτε!

Αθλητικές κακώσεις

Αθλητικές κακώσεις

Τενοντίτιδες, θλάσεις, σύνδρομα υπέρχρησης, συνδεσμικές κακώσεις.

Ορθοπεδικές - Νευρολογικές παθήσεις

Ορθοπεδικές - Νευρολογικές παθήσεις

Αυχενικά σύνδρομα, οσφυαλγίες, σκολίωση, αρθρίτιδες, ισχιαλγίες, κατάγματα, κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου.

Εγκεφαλικά, Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (Σ.Κ.Π.), Πάρκινσον

Αναπνευστικά - Καρδιαγγειακά προβλήματα - Δυσλειτουργία λεμφικού συστήματος

Αναπνευστικά - Καρδιαγγειακά προβλήματα - Δυσλειτουργία λεμφικού συστήματος

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π.), άσθμα

Βελτίωσης φυσικής κατάστασης

Γυναικολογικά προβλήματα

Γυναικολογικά προβλήματα

Οστεοπόρωση, μαστεκτομή, ακράτεια, φυσικοθεραπευτική υποστήριξη κατά την εγκυμοσύνη/μετά τον τοκετό

Κινητική και Στατική ανάλυση Σπονδυλικής Στήλης & Αξιολόγηση Ισορροπίας

Κινητική και Στατική ανάλυση Σπονδυλικής Στήλης

Μέχρι στιγμής η βιομηχανική της Σπονδυλική Στήλη αξιολογούνταν μόνο με ακτινολογικό, αξονικό ή μαγνητικό έλεγχο, εφαρμογές πολυδάπανες και επιβλαβής για την υγεία οι οποίες έδιναν πληροφορίες για την σπονδυλική στήλη μόνο σε στατική θέση. Το ουσιώδες ερώτημα όμως είναι πως πραγματικά συμπεριφέρεται η σπονδυλική στήλη κατά την εκτέλεση κάποιας κίνησης και προκαλεί πόνο. Πλέον η απάντηση δίνεται μέσα σε λίγα λεπτά, παρουσιάζοντας αναλυτικά την θέση και τη κίνηση των σπονδύλων χωρίς ακτινοβολία, κάτι το οποίο κάνει ασφαλή την χρήση του σε όλους τους ασθενής (παιδιά, εγκύους, ακόμα και σε ασθενής με βηματοδότη).

Αξιολόγηση Ισορροπίας

Με τη χρήση ηλεκτρονικής ασταθούς βάσης παρέχονται πολύτιμες πληροφορίες για την στατική και δυναμική ισορροπία του ασθενούς στο σύνολο, καθώς και για την ισορροπία του στο κάθε πόδι ξεχωριστά. Αξιολόγηση τέτοιου είδους είναι ιδιαίτερα απαραίτητη σε νευρολογικούς ασθενείς που παρουσιάζουν διαταραχές στη βάδιση, ούτως ώστε να υπάρχει αντικειμενική εκτίμηση για την πορεία της φυσικοθεραπευτικής τους αποκατάστασης αλλά και σε αθλητές για την αξιολόγηση της νευρομυικής συναρμογής τους σε σύνθετες δοκιμασίες .

Βιοανάδραση (Βiofeedback)

Βιοανάδραση (Βiofeedback)

Η Βιολογική Επανατροφόδοτηση αποτελεί μία τεχνική η οποία βοηθά τον ασθενή μέσω της όρασης και της ακοής να βελτιώσει, να ελέγξει ή και να επανεκπαιδεύσει κάποιες κινητικές λειτουργίες στο σώμα του οι οποίες υπό φυσιολογικές συνθήκες γίνονται ακούσια. Η διαδικασία είναι απλή και εντελώς ανώδυνη. Ηλεκτρόδια τοποθετούνται πάνω σε συγκεκριμένο σημείο του σώματος, ανάλογα με την κάθε περίπτωση, τα οποία αποδίδουν τον μυϊκό τόνο σε ειδικά σχεδιαγράμματα. Η ποικιλία προγραμμάτων αποτελεί προτέρημα και για τους μικρούς μας ασθενείς οι οποίοι βελτιώνουν τις κινητικές τους λειτουργίες μέσα από παιχνίδια .

Η Βιολογική Επανατροφοδότηση ενδείκνυται για :

 • Νευρολογικά προβλήματα
 • Ουρολογικά προβλήματα
 • Ατροφίες μυών
 • Κακώσεις περιφερικών νεύρων

Υπερηχογραφικός Έλεγχος & Αξιολόγηση μυϊκής ισχύος

Υπερηχογραφικός Έλεγχος

Ο υπερηχογραφικός έλεγχος αποτελεί ένα σύγχρονο μέσο αξιολόγησης του τρόπου ενεργοποίησης των μυών, καθώς μετρά την μυϊκή λειτουργία σε πραγματικό χρόνο. Επιπλέον, αποτελεί αντικειμενικό κριτήριο αξιολόγηση στην πορεία αποκατάστασης των μαλακών μορίων (θλάσεις, τενοντίτιδες).

Ο υπέρηχος εκτός από την χρήση του ως μέσο αξιολόγησης, πλέον αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος αποκατάστασης, καθώς βοηθά στην επανεκπαίδευση της σωστής λειτουργίας των μυών, παρέχοντας στον ασθενή την ικανότητα να παρατηρεί και να τροποποιεί την σύσπαση του μυός κατά την διάρκεια της άσκησης μέσω οθόνης (feedback).

Ο υπέρηχος είναι ακίνδυνος (μη επεμβατικός) , χωρίς ακτινοβολία και εντελώς ανώδυνος.

Ποιοι χρειάζονται υπερηχογραφικό έλεγχο?

Υπερηχογραφικό έλεγχο χρειάζονται όσοι παρουσιάζουν:

 • Πόνο (χρόνιο ή οξύ ) στην οσφύ (μέση)
 • Αυχενικό σύνδρομο
 • Ζαλάδες / ιλίγγους
 • Ουρολογικά προβλήματα
 • Τραυματισμούς μαλακών μορίων (θλάσεις, τενοντίτιδες)
 • Σπονδυλοδεσία ή άλλο είδος χειρουργείου στην σπονδυλικής στήλη

Επίσης ο υπερηχογραφικός έλεγχος αποτελεί μέσω βελτίωσης της επίδοσης σε άτομα που ασχολούνται με αθλητικές δραστηριότητες (π.χ. ποδοσφαιριστές, χορευτές, αθλητές κ.α.).

Αξιολόγηση μυϊκής ισχύος

Σπονδυλική Στήλη: Μέσω ειδικού δυναμόμετρου (Biofeedback Pressure Stabilizer)ανιχνεύεται η ακρίβεια με την οποία ενεργοποιούνται οι μύες του αυχένα, της οσφύς και της πυέλου, οι οποίοι συμβάλουν σημαντικά στην σταθεροποίηση και προστασία της σπονδυλικής στήλης κατά την εκτέλεση ποικίλων ασκήσεων και δραστηριοτήτων.

Άτομα υπέρβαρα, γυναίκες που έχουν υποστεί καισαρική τομή, χειρουργημένοι ασθενείς στην σπονδυλική στήλη, ακόμα και αθλητές με προβλήματα στην σπονδυλική τους στήλη πιθανότατα έχουν αδρανοποιημένες αυτές τις μυϊκές ομάδες με συνέπεια την αστάθεια και την έλλειψη αντοχής της σπονδυλικής στήλης ακόμα και στις πιο απλές δραστηριότητες. Κάτι τέτοιο όμως σταδιακά προκαλεί επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς στην περιοχή έχοντας ως αποτέλεσμα την παρουσία πόνου ή τον υποτροπιασμό στο ήδη υπάρχον πρόβλημα.

Περιφερικές αρθρώσεις: λεπτομερής αξιολόγηση, μυϊκής ισχύος με χρήση διαφόρων δυναμόμετρων για κάθε άρθρωση με σκοπό την στοχευμένη αποκατάσταση της μυϊκής λειτουργίας η οποία επηρεάζεται από την εκάστοτε παθολογία του κάθε ατόμου ή την καθημερινότητά του (Σύνδρομα υπέρχρησης).

Στάδια Φυσικοθεραπείας & Στόχοι

Η φυσικοθεραπευτική διαδικασία περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

 • Τη φυσικοθεραπευτική αξιολόγηση, η οποία πραγματοποιείται με τη λήψη του ιστορικού του ασθενούς, τη συνεργασία με τον θεράποντα γιατρό, την εκτίμηση απεικονιστικών ευρημάτων, τη φυσική εξέταση και την εφαρμογή ειδικών δοκιμασιών για την ανάδειξη του προβλήματος.
 • Τη ενημέρωση του ασθενούς για τη φύση του προβλήματος του, το σκοπό και τη διάρκεια του θεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης που θα εφαρμοστεί.
 • Το σχεδιασμό εξατομικευμένου φυσικοθεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης ανάλογα με τις ανάγκες και της ιδιαιτερότητες του ασθενούς.
 • Επανεξέταση, για τον προσδιορισμό των αποτελεσμάτων.

Η σύγχρονη φυσικοθεραπευτική πράξη συμβάλλει στη βελτίωση της απαιτητικής καθημερινότητας με ποικίλους τρόπους, για το λόγω αυτό καθίσταται απαραίτητη τόσο ως πρόληψη όσο και ως θεραπεία σε οποιαδήποτε μυοσκλετική δυσλειτουργία.

Η σωστή φυσικοθεραπευτική παρέμβαση έχει ως στόχο :

 • Την αντιμετώπιση του προβλήματος
 • Την προαγωγή σωστών προτύπων κίνησης και στάσης σε οιαδήποτε ενασχόληση.
 • Την εκπαίδευση και την ενθάρρυνση του ασθενούς στη καθημερινή άσκηση για τη βελτίωση και σταθερότητα του μυοσκελετικού συστήματος, ώστε να δέχεται και να αντιμετωπίζει της μικροκακώσεις που δημιουργούνται πριν μεταβληθούν σε σοβαρά και δύσκολα αναστρέψιμα προβλήματα.
 • Την εργονομική καθοδήγηση για τη βελτίωση της καθημερινότητας.
Source: World Confederation for Physical Therapy-Description of Physical Therapy

Παγγός Βασίλειος

Φυσικοθεραπευτής

Γιαννοπούλου 7
Νέο Φάληρο